Zdravé makovo-špaldové muffinky

Vynikajúce muffinky, ktoré sú nielen chutné ale aj zdravé, pripravíte rýchlo a navyše Vám s ich prípravou môžu pomôcť aj tí najmenší pomocníci, nakoľko je ich príprava skutočne jednoduchá.

Potrebujeme
2 hrnčeky špaldovej múky, hrnček mletého cukru, vanilínový cukor, 2ks vajec, hrnček mlieka, kypriaci prášok, hrnček mletého maku, 1 kyslejší džem, pol hrnčeka oleja, smotanu na šľahanie, stužovač, niečo na ozdobenie
Postup

Dopredu odporúčam zmiešať suché suroviny a zvlášť tekuté. Zmiešame múku s kypriacim práškom, pridáme práškový cukor spolu s vanilínovým a nakoniec mak. V inej miske si pripravíme tekuté suroviny, mlieko spolu s vajíčkami a olejom vymiešame do hladka a nakoniec pridáme džem. Dávame si pozor, aby džem neostal v hrudkách, teda dôkladne miešame až kým nie je všetko celkom vymiešané.

Sypkú zmes pridáme k tekutej a miešame až do vtedy kým sa nám nevytvorí ucelená zmes. Pokiaľ sa Vám zdá, že cesto je moc husté môžte pridať ešte trošku mlieka. Keď je cesto hotové, nachystáme si formy na muffink. Postupne ponalievame do každej formy cesto, ale dávajte pozor na to koľko cesta lejete. Nezabúdajte, že cesto pri pečení výrazne narastie, preto je najlepšie košíčky alebo formu naplniť vždy len do polovice.v

Muffinky vložíme do rúry a pečieme na 180°C približne 30 minút. Dĺžka pečenia samozrejme záleží aj od rúry ktorú používate. Muffinky sú hotové keď sú na povrchu upečené dozlatista. Počas toho ako sa muffinky pečú v rúre si vysľaháme smotanu spolu so stužovačom a odložíme do chladničky. Šľahačkou zdobíme muffinky až keď vychladnú nakoľko chceme predísť tomu, že sa nám šľahačka celá roztečie. Na záver muffinky ozdobíme a pochúťka je na svete.

Podeľte sa s receptom na sociálnych sieťach
Avatar photo
Peter Králik