Talianske lasagne

Potrebujeme

Lasagne
250 g strúhaný syr (Čedar), 1 balík lasagne plátkov, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, bazalka, oregano, olej

Bolonská omáčka
4 ks mrkva, 3 ks petržlen, 1 ks rajčinové pyré, 100 ml červené víno, 250 g hovädzie mäso mleté, 250 g bravčové mäso mleté, 250 ml rajčinový pretlak, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa

Bešamelová omáčka
50 g maslo, 200 ml mlieko, 3 PL polohrubá múka, muškátový orech

Postup

Ako prvé je najlepšie pripraviť si všetky suroviny, počas varenia sa postupne pridávajú. Na drobno nasekanú cibuľku osmažíme do zlata na oleji a pridáme pretlačené strúčiky cesnaku. Premiešame a hneď pridáme nastrúhanú mrkvu s petržlenom. Samotný cesnak s cibuľkou moc dlho nesmažíme aby cesnak nezhorel.

Počkáme kým sa mrkva s petržlenom sfarbia do peknej oranžovej farby a stiahnu sa, nezabúdame občas premiešať. Keď je mrkva už dostatočne stiahnutá pridáme mleté mäso, oba druhy a dôkladne ho premiešame s ostatnými surovinami v hrnci, nakoniec podlejeme vínom, pridáme pretlak a pyré, premiešame a zakryté dusíme približne 30 minút.

Keď sa mäsko dodusí pridáme čajovú lyžičku soli, čierneho korenia, mletej papriky, oregana a nakrájaných 5 lístkov čerstvej bazalky. Pokiaľ nemáte čerstvú, môžete ju nahradiť aj sušenou ale v tom prípade pridáme len pol lyžičky. Opätovne dôkladne všetko spolu premiešame a necháme podusiť 15 minút.

Počas dusenia si pripravíme bešamelovú omáčku. Do druhého menšieho hrnca dáme maslo a za stáleho miešania ho na miernom ohni necháme rozpustiť. Sledujeme aby maslo nezhnedlo a nespálilo sa, prilejeme mlieko a premiešame. Keď je maslo s mliekom dobre rozmiešané pridáme do omáčky múku. Omáčka musí prejsť varom, potom postrúhame na drobnom strúhadle muškátový orech, ten sa pridáva podľa chuti ale netreba ho veľa, jeho chuť je dosť výrazná, maximálne štvrť čajovej lyžičky, naozaj len ľahko z vrchu posypeme omáčku.

Keď sú obe omáčky hotové je čas na ich preloženie do plechu. Používame vyšší plech nakoľko sa v ňom omáčky spolu s cestovinou budú vrstviť. Ako prvé dáme do plechu bolonskú omáčku, nie príliš hrubú vrstvu. Na omáčku poukladáme rovnomerne lasagna plátky, nie cez seba len vedľa seba. Takéto vrstvenie opakujeme až pokiaľ sa nám neminie bolonská omáčka. Pred položením poslednej vrstvy cestovín bolonskú omáčku polejeme bešamelom a znova zakryjeme plátkami cestovín. Na vrh zľahka nanesieme ešte trochu bešamelu a po celej ploche posypeme na drobno nastrúhaným syrom. Takto pripravené lasagne vložíme do vopred predhriatej rúry a pečieme na 180°C až pokiaľ syr na vrchu nebude upečený do zlata.

Pre zvýraznenie chuti je dobré lasagne po upečení posypať čerstvou bazalkou a podávať s vínom.

Tipy pre Vás 🙂
  • Plátky cestovín jej dobré pred ich použitím opláchnuť vo vode.
  • Bolonská omáčka nesmie mať celkom hustú konzistenciu, pláty cestovín sa musia počas pečenia v rúre medzi jej jednotlivými vrstvami uvariť.
Podeľte sa s receptom na sociálnych sieťach
Avatar photo
Peter Králik