No products in the cart.

Plnená pečená hus
Potrebujeme
celú hus, 2 ks cibule, 100 g oravská slanina, hrsť sušených marhúľ, 1 jablko, maslo, 6 ks bielych žemlí alebo rožkov, 250 ml plnotučné mlieko, 2 ks vajcia, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie
Postup
Hus umyjeme a dobre osušíme. Nasolíme a okoreníme po celom povrchu a tiež zvnútra. Prepichneme ju vidlicou pod krídlami, pre ľahšie vypekanie tuku.
Pečivo nakrájame na kocky, vložíme do misky a prelejeme mliekom.
Slaninku a cibuľu nakrájame na konci a oboje dáme speniť na panvicu s rozpáleným maslom. Stačí chvíľku, kým cibuľa nezosklovatie. Potom odstavíme.
Z pečiva v dlaniach vyžmýkame čo najviac mlieka a vo väčšej miske ho spojíme ho s opraženou slaninou a cibuľou. Pridáme vajcia, nesekané marhule, nastrúhané jabĺčko a vňať. Osolíme a okoreníme.
Hus naplníme plnkou a prebytočnú kožu pri chvoste natiahneme cez otvor a plnku uzavrieme pomocou špajle alebo niťou. Pečieme zhruba 120 minút pri teplote 180 °C (v závislosti od veľkosti husi).
Podávame s domácou knedľou a dusenou kapustou alebo varenými zemiakmi.