Mrkvová fašírka a batátové pyré

Potrebujeme

Mrkvová fašírka
500 g mletého mäsa, 3 ks mrkva, 1 ks vajíčko, strúhanka, červená paprika, majorán, 2 strúčiky cesnak

Batátové pyré
3 ks batáty, maslo, mlieko, soľ, korenie, muškátový orech

Postup

Bataty očistíme, nakrájame a dáme variť tak ako zemiaky do posolenej vody. Kým sa bataty varia pripravíme si zmes na fašírky. Mrkvu očistíme a nastrúhame na tenké pásiky. K mletému mäsu pridáme 1 čl soli, 1 čl korenia, 1 čl červenej papriky a 1 čl majoránu. Dôkladne premiešame a následne pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku a vajce. Do tejto fašírkovej zmesi prisypeme 2 polievkové lyžice strúhanky. Fašírky už potom neobaľujeme ani vo vajíčku ani v strúhanke. Na záver primiešame strúhanú mrkvu.

Zmes si podelíme na 8 rovnakých častí, ktoré si vytvarujeme najprv do guličiek, ktoré jemne medzi rukami stlačíme, aby sa nám rýchlejšie prepiekli. Opečieme na panvici z oboch strán. Samozrejme na panvicu prilejeme trošku oleja, aby sa nám mäsko neprilepilo a nespálilo.

Keď sa bataty dovaria, postupujeme ako pri príprave zemiakovej kaše. Precedíme ich pridáme maslo, teplé mlieko a pučíme až kým nám nevznikne pyré bez hrudiek. Batatové pyré dochutíme postrúhaným muškátovým orechom (muškátový orech má výraznú chuť, nepreháňame to s ním, naozaj stačí málo) a dosolíme podľa chuti. Ja som na ozdobenie a samotné ochutenie použili jarnú cibuľku, pretože ju zbožňujem a k týmto fašírkam sa naozaj hodí.

Tak nech Vám chutí 🙂

Podeľte sa s receptom na sociálnych sieťach
Avatar photo
Peter Králik