V košíku nemáte zatiaľ žiadne produkty.

Jogurtovo-džemová bomba
Potrebujeme
Piškótové cesto
vajcia, 200 g hladkej múky, 200 g kryštálového cukru, kypriaci prášok, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, vanilínový cukor
Ďalej potrebujeme
1 celý kyslejší džem, 2 šľahačky na šľahanie, 1 stužovač na šľahačku, 2 ovocné jogurty, ovocný sirup alebo šťavu z ovocia, niečo na ozdobenie
Postup
Ako prvé si pripravíme piškótové cesto, ktoré sa v praxi pripravuje z rovnakých surovín, ale každý ma už svoje zaužívané postupy čoho viac čoho menej. My ho pripravujeme nasledovne. Vajíčka si rozdelíme na žĺtka a bielka, žĺtka zmiešame s cukrom na penu. Do peny pridávame postupne vanilínový cukor, olej, vodu a na koniec múku ktorú sme si zmiešali s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý už len zľahka primiešame do pripraveného cesta.
Keď máme cesto pripravené vylejeme ho na vopred pomastený a posypaný plech, alebo plech vystelieme papierom na pečenie. Následne pečieme na 200 °C približne 40 minút, samozrejme stále dávame pozor, aby nám koláčik neprihorel. Počas pečenia cesta si pripravíme šľahačkovú polevu. Vyšľaháme šľahačku spolu so stužovačom, keď je hotová pridáme oba jogurty a premiešame. Túto polevu necháme v chladničke odležať.
Cesto po vybratí z rúry necháme vychladnúť minimálne na izbovú teplotu, aby sa nám šľahačka na ňom neroztiekla. Keď je cesto dostatočne chladné prerežeme ho na polovicu a jednu stranu natrieme džemom. Džemom nemusíte šetriť, je naozaj dobré, aby bola vrstva džemu dostatočne hrubá, ale samozrejme robte všetko podľa vlastnej chuti. Keď je vrstva džemu nanesená zakryjeme ju druhou polovicou koláča. Vidličkou do cesta na vrchu spravíme pár dierok, samozrejme nie veľkých a cesto pokropíme ovocným sirupom ale naozaj len zľahka. Nanesieme ešte tenučkú vrstvu džemu natrieme šľahačkovo jogurtovou polevou. Vrch už môžte dozdobiť podľa vlastnej fantázie. Niekedy požívame ovocie, inokedy lentilky, dnes naša malá kuchárka vybrala tieto farebné ozdôbky.
Koláčik je najlepšie nechať stuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny a až potom podávať, šľahačka s jogurtom krásne stuhnú, my sme však neodolali a podstúpili riziko roztečenia polevy a umazania sa.
PRAJEME DOBRÚ (SLADUČKÚ) CHUŤ 🙂