Používanie a údržba smaltovaného riadu

Používanie a údržba smaltovaného riadu

Posted by        mar 25, 2020     Uncategories     0 Comments

1. Riad so smaltovaným povrchom je možné použivať na všetkých druhoch ohrevu - plyn, elektrina, indukcia a sklokeramike. Presné použitie na uvedené na štítku produktu.

2. Riad so smaltovaným povrchom je dlhodobo možné vystavovať vysokým teplotám, nepoužíva sa v mikrovlnej rúre.

3. Riad so smaltovaným povrchom je možné vkladať do klasickej rúry, nie však ak obsahuje plastové časti alebo rukoväte, ani vtedy ak výrobca ubezpečuje vysoko kvalitný plast odolný voči teplotám.

4. Plastové časti ani držadlá sa nesmú vystavovať priamemu vysokému teplu.

5. Pri príprave jedla alebo manipulácii nepoužívajte ostré kovové predmety, ktoré by mohli poškodiť povrch. Používajte len plastové, drevené alebo silikónové náradie.

6. Rozpálený smaltovaný povrch nikdy prudko neochladzujte, pretože vrstva smaltu by mohla popraskať a odlúpnuť sa. Smalt je krehký a ani ten najkvalitnejší nieje odolný voči mechanickému poškodeniu.

7. Pred prvým použitím ho dôkladne umyte teplou vodou a nie veľmi chemickými alebo agresívnymi čistiacimi prostriedkami. Tak isto ho umývajte po každom používaní.

8. Na umývanie povrchu sú vhodné klasické čistiace prostriedky ako napríklad jar, neumývajte povrch drôtenkami, suchým alebo tekutým pieskom pretože povrch sa poškrabe a stratí svoje vlastnosti.

9. Smaltovaný riad sa môže umývať v umývačke riadu, a však treba dávať pozor na mechanické poškodenie. 

10. Ak sa z povrchu odlúpne smalt v žiadnom prípade ho ďalej nepoužívajte pretože pri varení sa môžu uvoľňovať kúsky smaltu alebo železa ktoré je zdraviu nebezpečné.

Pri dodržiavaní zásad a správneho používania vám smaltovaný riad vydrží veľmi dlho, aj celý život vášho varenia a jedlo z neho vždy bude veľmi chutné a urobené s láskou.

Leave a Reply